România se află pe primul loc în ceea ce privește plângerile depuse împotriva sa de către cetățeni români, aproape toate provenind din rândul deținuților. Rusia este pe primul loc la numărul deciziilor CEDO.

Nu mai puțin de 9.900 de plângeri au ajuns din România la CEDO în 2017, ceea ce reprezintă 17,6% din totalul plângerilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Președintele CEDO, Guido Raimondi, spune că în cazul României este vorba aproape în exclusivitate de probleme legate de suprapopularea carcerală.Guido Raimondi a mai precizat într-o conferință de presă că a primit vizita ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a prezentat planul de acțiune vizând reducerea populației din penitenciare.

„'Mă bucur că, făcând acest lucru, el încearcă să tragă concluziile deciziei noastre pilot din cazul Rezvimeș din 25 aprilie 2015. Sper că acest plan va avea rezultate”', a declarat Raimondi.

Pe locul doi în acest clasament se află Rusia, cu 7.700 de plângeri (13,8% din total), Turcia cu 7.500 de plângeri (13,3%), Ucraina cu 7.100 (12,6%), Italia cu 4.600 (8,3%).

Deși avem cele mai multe plângeri depuse, Rusia ne depășește cu mult la capitolul decizii CEDO în care s-a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului (305), Turcia (116), Ucrainei (87), României (69), Bulgariei (39) și Greciei (37).

Amintim că în aprilie 2017 CEDO a emis hotărârea pilot împotriva statului român privind situația din penitenciare prin care cerea un plan de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.