Procurorii anti-mafia au închis dosarul în care liderul PNL, Ludovic Orban, o acuza pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare în contextul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea îl viza și pe Liviu Dragnea.

DIICOT a clasat dosarul în care președintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare, conform Agerpres.

Dosarul a fost închis pe motiv că faptele nu există.

DIICOT începuse în vara trecută urmărirea penală in rem în acest dosar, pentru înaltă trădare și divulgarea secretului de stat. Ancheta privea doar faptele sesizate, nu și persoanele reclamate.

Amintim că Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credință de informații președintelui României, uzurparea funcției și divulgarea de informații secrete de stat. Plângerea îl privea și pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Sesizarea la DIICOT apărea după ce președintele PSD a anunțat în aprilie că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puțin important. Are valoare simbolică uriașă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influență nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relații speciale de foarte mulți ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Suntem practic a doua țară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred că va aduce niște beneficii pe termen și scurs, și mediu și lung pentru România. Trebuie să folosim această șansă uriașă”, declara atunci, la Antena 3, Liviu Dragnea.

Deocamdată, mutarea ambasadei României nu a fost decisă, aflându-se în continuare în analiză la Guvern.