Cel mai mare procesator și exportator de material lemnos din România, Holzindustrie Shweighofer, este ținta unei investigații uriașe a DIICOT. Zeci de percheziții au loc la fabricile companiei, la sediile acesteia, dar și la instituții publice.

Holzindustrie Shweighofer, companie cu sediul central la Viena, este acuzată de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni.

Nu mai puțin de 23 de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi în Bucureşti, dintre care 4 la sediile unor instituţii publice și vizează destructurarea unui  grup infracţional organizat.

Procurorii susțin că „începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”.

DIICOT mai precizează că „unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile și există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori”.


Procurorii acuză un prejudiciu de peste 25 milioane de euro. Ancheta a fost declanșată cu aproximativ trei ani în urmă.