Urmărirea penală a fost începută in rem în dosarul deschis la plângerea liderului PNL, Ludovic Orban, care a sesizat infracțiuni grave în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Faptele penale pentru care procuorrii DIICOT au început umărirea penală in rem sunt pentru înaltă trădare și divulgarea secretului de stat.

De precizat că urmărirea penală se va desfășura, în acest moment, cu privire la faptele sesizate, nu cu privire la persoane.

Amintim că Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

În plângerea penală apare și Liviu Dragnea, liderul PSD.

Preşedintele PSD a anunţat în aprilie că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană. Suntem practic a doua ţară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen şi scurs, şi mediu şi lung pentru România. Trebuie să folosim această şansă uriaşă”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.