Urmărirea penală a fost începută in rem în dosarul deschis la plângerea liderului PNL, Ludovic Orban, care a sesizat infracțiuni grave în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Faptele penale pentru care procuorrii DIICOT au început umărirea penală in rem sunt pentru înaltă trădare și divulgarea secretului de stat.

De precizat că urmărirea penală se va desfășura, în acest moment, cu privire la faptele sesizate, nu cu privire la persoane.

Amintim că Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credință de informații președintelui României, uzurparea funcției și divulgarea de informații secrete de stat.

În plângerea penală apare și Liviu Dragnea, liderul PSD.

Președintele PSD a anunțat în aprilie că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puțin important. Are valoare simbolică uriașă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influență nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relații speciale de foarte mulți ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Suntem practic a doua țară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred că va aduce niște beneficii pe termen și scurs, și mediu și lung pentru România. Trebuie să folosim această șansă uriașă”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.