Procurorii anti-mafia anchetează modul în care au fost cheltuiți banii în programul RO-Net, afacere în care sunt implicate Ministerul Comunicațiilor, compania Telekom și o firmă despre care opoziția spune că este controlată de Sebastian Ghiță.

Procurorii DIICOT au deschis dosar penal și efectuează cercetări pentru constituire de grup infracțional organizat și delapidare, reținându-se existența unui grup de persoane constituite cu scopul de a prejudicia interesele Ministerului Comunicațiilor și implicit ale statului român, se arată în Ordonanța DIICOT, obținută de HotNews.ro, prin care procurorii cer informații și documente de la Ministerul Comunicațiilor referitoare la derularea proiectului RO-NET de 85 milioane de euro pentru informatizarea zonelor sărace.

Proiectul, în valoare de peste 85,5 milioane de euro, este finanțat cu fonduri UE, iar existența dosarului penal a fost confirmată de Ministerul Comunicațiilor.

Proiectul RO-Net a fost demarat 2013 de Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicațiilor, care în prezent este urmărit penal în dosarul Microsoft II. Rețeaua este implementată în prezent, în urmă câștigării unei licitații, de către un consorțiu condus de Telekom România, din care a făcut parte până în aprilie 2015 și Avitech Co, una dintre firmele care ar fi controlate de Sebastian Ghiță, și el urmărit penal.

Lucrările în rețeaua Ro-Net au fost finalizate în 361 de localități din cele 783 prevăzute în proiect.

Ro-Net este un proiect major prin care ar trebui creață o infrastrutura de internet de mare viteză în 783 de localități rurale din zone dezavantajate din țara, unde nu a existat până acum un interes comercial de introducere a comunicațiilor electronice.