UPDATEDIICOT și alte parchete își suspendă parțial activitatea

DIICOT a anunțat luni că își va suspenda activitatea în următoarele două săptămâni, între orele 8-12, zilnic, în semn de protest față de OUG 7.
În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.
”Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism protestează față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Procurorii DIICOT consideră că OUG 7/2019 prezintă numeroase vicii de neconstituționalitate, ce țin atât de controlul extrinsec de constituționalitate, dar mai ales de controlul intrinsec de constituționalitate.
Astfel, ei susțin că ordonanța de urgență a fost adoptată cu nesocotirea competențelor date de lege Consiliului Superior al Magistraturii, prin punerea acestuia în imposibilitate de a emite avizul prevăzut la art.38 alin.(3) din Legea nr.317/2004:
”Secției pentru Procurori a Consiliului nu i s-a adus la cunoștință conținutul actului normativ pentru a putea analiza și formula un punct de vedere care să fie susținut în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și care să reflecte opinia magistraților procurori. Astfel, membrii Secției pentru procurori au fost direct împiedicați să își exercite mandatul constituțional reprezentativ. Nesocotirea acestei cerințe legale golește de conținut dispoziția legală invocată și rolul Consiliului Superior al Magistraturii, de garant al independenței justiției, astfel cum acesta este prevăzut de art.133 alin.(1) din Constituție”.
În pofida protestelor din sistemul judiciar, premierul Viorica Dăncilă a declarat, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, că nu va renunța la ordonanță.
Și alte parchete din țară, pe lângă cele care au anunțat deja săptămâna trecută, au anunțat luni că-și vor suspenda parțial activitatea.
Procurorii de la Parchetul General au decis luni să poarte banderole în semn de protest.
Membri CSM despre OUG 7
”Din punctul nostru de vedere și din punctul meu de vedere, ordonanța trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul a fost consecvent în solicitările sale, a făcut aceleași propuneri și cu ocazia modificării legilor Justiției. Aceleași propuneri sunt, în principiu, menționate și în adresa pe care președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul Secției pentru judecători, a înaintat-o Guvernului", a declarat judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM.
Procurorul Cristian Ban, membru CSM, a afirmat luni că, sub pretextul emiterii unor noi măsuri privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii, în OUG 7/2019 "au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici".
"Vorbim aici de efectele ordonanței de urgență. Efectele le vedem în stradă, efectele sunt atât de grave încât colegii noștri au recurs la gesturi și la ultima formă de protest, le vedem cu toții, e grav ce se întâmplă. De ce? De ce s-a ajuns aici? Avem o ordonanță de urgență care, în loc să transpună ceea ce era urgent - recomandările MCV, recomandările Comisiei de la Veneția -, care sunt obligatorii pentru România, avem o ordonanță de urgență în care pornind, așa cum s-a subliniat, de la un pretext, să spunem așa, întemeiat - admiterea la INM, au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici. Cum ar fi: instituții prin care se blochează efectiv activitatea Ministerului Public și în special la structurile specializate, avem norme prin care apare un Parchet paralel, total decuplat de sub autoritatea procurorului general, avem norme prin care se amestecă carierele la cel mai înalt nivel, la funcțiile de procuror de rang înalt și, nu în ultimul rând, avem norme prin care se încalcă rolul constituțional al Secției pentru procurori", a declarat Ban, potrivit Agerpres.
Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov inițiază procedura de revocare din CSM a Liei Savonea
Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Brașov, Cosmin Dicu, a declarat pentru Mediafax că Adunarea Generală a instituției a inițiat procedura de revocare a Liei Savonea, președinta CSM.
Potrivit unui comunicat, Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Brașov a lansat procedura de revocare a lui Savonea, deoarece a inițiat, in 29 ianuarie, modificarea Legii nr.303/2004 și a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Comentarii