DIICOT: Jurnaliștii de la Sky News ar putea fi acuzați de infracțiuni contra securității naționale
Procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzațiile și pentru jurnaliștii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din România, scrie Agerpres.
De asemenea, procurorii ar putea merge pe o nouă acuzație, respectiv infracțiuni contra securității naționale prin comunicarea de informații false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.
"Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani", prevede Articolul 404, care se bazează pe comunicarea de informații false.
Joi, procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul presupusului trafic de arme prezentat de televiziunea britanică Sky News, la DIICOT fiind citați trei dintre suspecții implicați în acest caz.
Este vorba de Aurelian Szanto, Levente Pantics și Attilla Szaba Pantics, care au dat declarații și în cursul zilei de miercuri.
Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, a declarat miercuri că a fost păcălit de jurnaliștii britanici deoarece aceștia i-au spus că este vorba de un documentar și că la final se va face o mențiune despre faptul că reportajul este o ficțiune.
De asemenea, el a spus că ziariștii britanici i-au spus că filmarea trebuie să se desfășoare într-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar în documentar se va preciza că se află la granița cu Ucraina. Bărbatul a recunoscut că jurnaliștii britanici i-au cerut ca persoanele care apar în reportaj să fie cât mai "reale", respectiv să fie mascate și să poarte haine militare.
Sky News și Stuart Ramsay susțin în continuare că materialul este veridic
Jurnalistul britanic Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanții români de arme, a publicat pe Twitter, în cursul nopții de miercuri spre joi, încă trei mesaje în care dă asigurări că materialul nu este regizat și afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazați apar numai membrii echipei de filmare, nu și "intermediarul" din reportaj.
Stuart Ramsay a scris că informațiile despre traficanții de arme din România sunt reale și că instituțiile române sunt puse în dificultate: "Să se calmeze toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate. Faceți față realității!".
"Pentru a clarifica – imaginea de la hotel este echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipă de producție”, a fost primul mesaj scris Ramsay pe Twitter.
"Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârșit. România, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme”, a adăugat el două ore mai târziu.
"România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la toate întrebările - arestează bandele?”, a revenit jurnalistul după încă o oră.
Postul de televiziune Sky News a anunțat, miercuri, că susține în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupușii traficanți de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.
"Stuart Ramsay este unul din jurnaliștii noștri cei mai experimentați și tenaci, cu un istoric îndelungat de producere a unor relatări importante din lumea întreagă. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din România, iar Sky News susține fără rezerve reportajul", a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relații Publice al Sky News, Lucy Ellison.
Comentarii