DIICOT susține că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine, scrie HotNews.

Procurorii DIICOT susțin, în ordonanța de clasare a dosarului „10 august”, în care au fost scoși de sub urmărire penală șefii de atunci ai Jandarmeriei, că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Mai mult, procurorii au tras concluzia că nu toate victimele „colaterale” ale intervenției jandarmilor au fost și victime „victime inocente”, notează HotNews.

„Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulțime pe cei violenți a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumați ca fiind pașnici”, se arată în documentul citat.

În schimb, șefii Jandarmeriei au fost exonerați de orice vină pentru intervenția în forță împotriva manifestanților din Piața Victoriei

Procurorii susțin că, după ora 16:00, o parte dintre protestatari „au exercitat acțiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi", în care au aruncat cu sticle și pietre și arată că încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulțime pe cei violenți a fost un eșec, mai ales din cauza atitudinii protestatarilor pașnici.

„Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele din dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se aflau persoanele care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizării manevrei de forțe în vederea izolării și extragerii din mulțime a persoanelor violente, operațiuni sortite de cele mai multe ori eșecului, în condițiile în care protestatarii asumați ca fiind pașnici dezavuau prin huiduieli, gestică și manifestări violente demersurile forțelor de ordine”, precizează DIICOT.

DIICOT susține că, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor pașnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar ''s-au amuzat'' de violențele exercitate împotriva forțelor de ordine.

„Cu toate că apelurile repetate ale Jandarmeriei au rămas fără răspuns din partea protestatarilor pașnici care nu s-au delimitat de cei care au exercitat în mod constant violențe asupra forțelor de ordine, reproșul formulat la adresa modului de gestionare de către Jandarmerie a evenimentelor din data de 10 august 2018 s-a centrat pe lipsa demersurilor de extragere a persoanelor violente din rândurile manifestanților", menționează DIICOT.

Mai mul, pretind procurorii, nu toate victimele „colaterale" ale intervenției jandarmilor au fost și „victime inocente".

„Conceptul de complicitate morală, utilizat în Dreptul penal ca desemnând 'un ajutor sau sprijin care vizează latura psihică a faptei săvârșite de autor și constă în actul de natură să întărească moralul acestuia la comiterea faptei', impune în cauză luarea în discuție a distincției existente între conceptul de 'victimă colaterală' a confruntării unor terți și cea de 'victimă inocentă' a aceluiași gen de manifestare. Urmărirea penală efectuată în cauză a materializat probator faptul că nu toate victimele asociate conceptului de 'victimă colaterală' a acțiunilor întreprinse de jandarmi împotriva persoanelor care manifestau un comportament violent sunt și 'victime inocente' în sensul în care, deși au depus toate diligențele pentru a nu fi asociate pe palierul susținerii sau încurajării acțiunilor persoanelor violente, delimitându-se de acestea, au suferit totuși vătămări în urma acțiunii forțelor de ordine", se arată în documentul DIICOT.

De cealaltă parte, mai multe organizații civice și-au exprimat indignarea față de concluziile anchetei DIICOT și au anunțat că sunt decise să conteste ordonanța de clasare.

„Este nevoie de explicații amănunțite cu privire la motivele tergiversării și clasării, de transparentizarea probelor și de reînceperea anchetei asupra persoanelor în cauză dacă aceste explicații și probe nu vor putea să contureze soluția clasării ca fiind justificată. Atragem atenția asupra lipsei competenței DIICOT pentru punctele 2 și 3 din soluția de clasare, întrucât competența revine Parchetului Militar în ceea ce privește anchetarea liderilor jandarmilor. Există o singură soluție pentru funcționalitatea la parametrii optimi de performanță și moralitate a sistemului de justiție din țară noastră: restabilirea capacității garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru de a interveni atunci când există riscul unui regres, așa cum stipula Raportul MCV din noiembrie 2018", se arată într-un comunicat semnat de mai multe organizații.

„Grupurile civice semnatare își exprimă indignarea față de decizia de clasare nominală a comandanților Jandarmeriei maior CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, comisar șef de poliție CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN pentru suspiciunile de infracțiuni de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. Precizăm că nu vom rămâne doar la stadiul de indignare ci suntem determinați să facem toate demersurile legale pentru a contesta această ordonanță de clasare pe care o considerăm netemeinică la procurorul ierarhic superior. Dacă va fi cazul vom merge către judecătorul de cameră preliminară de la ÎCCJ", au transmis organizațiile civice.

Potrivit acestora, decizia târzie și nejustificată exonerează comandanții forțelor de ordine de răspunderea asupra unor fapte documentate în plângerile celor peste 700 de reclamanți, fapte care nu aveau cum să se producă fără aportul direct al celor enumerați mai sus, alături de Carmen Dan, ministrul de Interne în exercițiu atunci, Prefectura București, Primăria Municipiului București, alte instituții și lideri politici: folosirea pe scară largă, într-un interval orar de aproape 8 ore, de grenade lacrimogene și tunuri; acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor (Batalionul 3 din București aveau numerele de pe căști acoperite iar Brigada Mobilă Ploiești nu aveau numere de identificare); rolul colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv; interzicerea opririi metroului în stația Piața Victoriei; deplasarea de forțe ale Jandarmeriei dintr-o parte a pieței în alta, soldată cu agresarea a sute de protestatari, printre care familii cu copii, persoane în vârstă, jurnaliști.

Comunicatul este semnat de Geeks for Democracy, REZISTENȚA, Reset, Forum Apulum, Corupția Ucide, Umbrela Anticorupție Cluj, Inițiativa România (membru Contract România), #activAG Pitești (membru Contract România), #rezist Milano (membru Contract România), Brașovul Civic (membru Contract România), Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membru Contract România), Aradul Civic (membru Contract România), Rezistența Budapesta, Diaspora Milano, Rezist Galați, Acțiunea Civică Galați, Rezist Dublin, Oradea Civică (membru Contract România), Canada Save Roșia, Rezistența Constanța, Inițiativa Timișoara (membru Contract România), Inițiativa Oradea, vedem Just - Voci pentru Democrație și Justiție (membru Contract România), Voluntari în Europa, Pentru Galați - Comunitate Civică Locală, Platforma România 100, Vă vedem din Sibiu.