Fondurile alocate în proiectul de buget nu permit desfășurarea în condiții optime a activității Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs.

În proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II "Bunuri si servicii” publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, suma alocată pentru DIICOT este de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, sumă ce nu poate fi utilizată pentru plăți de bunuri si servicii, se arată într-un punct de vedere al instituției transmis joi.

"Având în vedere faptul că pentru buna desfășurare a activității DIICOT sunt necesare credite bugetare in sumă de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/lună, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite în sumă de 18.000.000 -19.000.000 lei", precizează DIICOT.

Menționând că la 31 ianuarie, DIICOT înregistrează debite de 3.595.374,59 lei, astfel că, după achitarea acestora, creditele rămase vor asigura funcționarea instituției pentru o perioadă de cel mult șase luni.

"Datorii semnificative se înregistrează și la plata serviciilor poștale, de telefonie fixă și mobilă, servicii de curățenie, service-uri auto si întreținerea si funcționarea echipamentelor.

Un alt aspect pe care îl aducem in atenție este acela că societățile care furnizează utilități (energie electrică, gaze naturale, apă, canal și salubrizare) au emis somații pentru debranșare de la aceste utilități, în condițiile în care activitatea DIICOT se defășoară în 42 de locații", atrage atenția instituția, adăugând că, pentru a nu fi debranșate de la utilități, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii, iar în unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achiziționat materiale necesare desfășurării activității.

O altă cauză care conduce la blocarea activității instituției o reprezintă faptul că, până la 6 februarie, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deși DIICOT a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât și Ministerului Finanțelor Publice. În consecință, instituția se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum si a celor restante.

Totodată, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I "Cheltuieli de personal” si Titlul II "Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor și a dotărilor cu mijloacele necesare desfășurării activității celor 50 de polițiști judiciari prevăzuți la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018.