Șeful DIICOT susține că procurorii din subordinea sa vor verifica informațiile apărute în spațiul public despre sutele de mii de offshore-uri din Panama. Printre deținătorii de firme în paradisuri fiscale se află și români. Și ANAF face verificări.

UPDATE Și Agenția Națională de Administrare Fiscală va face verificări ale documentelor despre offshore-urile unor oameni de afaceri români sau care desfășoară activități în România.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a înființat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă și cu alte specializări, pentru a verifica informațiile din investigația jurnalistică "PanamaPapers” și pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice implicate, a anunțat marți instituția.

DIICOT analizează posibilitatea efectuării unor verificări în legătură cu implicarea unor cetățeni români în scandalul Panama Papers. Procurorii DIICOT analizează dosarele pe care le au deja în lucru și care ar putea avea legătură și cu offshore-uri din Panama, scoase la lumină de un grup de peste 370 de jurnaliști.

„DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau are în lucru în acest moment pentru a verifica dacă existau necunoscute și dacă putem corobora cu ceea ce va apărea în spațiul public în perioada următoare. Pe de altă parte, posibilitățile cele mai mari de analiză le-ar avea Oficiul pentru Spărarea Banilor care ar trebui să supună unei analize toate aceste date pe care să le proceseze și să ne furnizeze informația procesată pentru ca asta este ordinea de competență”, a declarat Daniel Horodniceanu, procuror șef DIICOT.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în paradisuri fiscale.

Toate acestea au fost scoase la iveală de un grup de 370 de jurnaliști de la 107 instituții media. Aceștia au intrat în posesia jurnaliștilor de la o sursă anonimă.

Ancheta coordonată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) s-a bazat pe nu mai puțin de 11,5 milioane de documente provenite de la societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore.