Mai mulți foști miniștri au scăpat de acuzații în dosarul Microsoft, ca urmare a prescrierii faptelor.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat joi că foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu au scăpat de acuzațiile în dosarul Microsoft, urmare a prescrierii faptelor. În cazul fostului ministru al Educației Daniel Funeriu s-a dispus soluția clasării, întrucât nota semnată de acesta "nu era de natură să producă efecte juridice". 

Dosarul licențelor Microsoft, cel mai mare dosar de corupție al DNA, a fost deschis în urma unei sesizări a Corpului de control al premierului, din care rezultau indicii cu privire la încheierea, pe 15 aprilie 2004, în condiții nelegale, a unui contract de închiriere licențe IT și ulterior a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul ”Sistem Educațional Informatizat” (SEI). Ulterior, dosarul a fost disjuns în mai multe cauze.

Pe 8 ianuarie 2018, s-a dispus clasarea faptelor în cazul Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educației și Cercetării, Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004 și Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, întrucât în cazul infracțiunilor reținute în sarcina lor (constând în inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme) s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Aceeași soluție a clasării s-a dispus față de Mihai Tănăsescu pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălarea banilor și față de Șerban Mihăilescu ”față de alte fapte, conform art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală, întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenței pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licențe IT în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers și derularea acestuia în bune condiții”.

De asemenea, s-a dispus clasarea, tot din cauza prescrierii faptelor, în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la același minister, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, și Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 – 2005.

 

”Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracțiune, data săvârșirii ultimei acțiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripție a răspunderii penale (și nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plății ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunțată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce privește momentul consumării infracțiunii de abuz în serviciu”,

 

explică DNA în comunicat.

În legătură cu faptul că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam dupa împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, procurorul șef al DNA a solicitat, pe 17 iulie 2017, Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Cine s-a ocupat de dosarul licențelor Microsoft?

Mihaela Iorga a instrumentat, alături de Marius Vartic, dosarul Microsoft. Procuroarea a fost revocată, la începutul lui iulie 2017, de căre Laura-Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție a DNA.

În urma acestei decizii, Iorga a lansat o serie de acuzații la adresa lui Kovesi, inclusiv faptul că s-a implicat în dosarul Microsoft. 

În decembrie anul trecut, Mihaela Iorga a fost anunțată de DNA Ploiești că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat în dosarul în care este acuzată că a îngreunat cercetările și tragerea la răspundere penală a omului de afaceri Florian Walter, urmărit internațional și cercetat de DIICOT. 

Dinu Pescariu și Claudiu Florică, trimiși în judecată

În schimb, pe 1 februarie 2018, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în fapt/drept ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

În perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Dan Nica Dan, ministru al Comunicațiilor, și Adriana Țicău, de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Alexandru Athanasiu, în calitate de ministru al Educației), au inițiat și susținut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft.

”În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft.Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat. Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers”, precizează DNA.