Dosarul in rem privind certificatele de revoluționar, care îl viza, printre alții, și pe liderul PSD Marcel Ciolacu a fost clasat, deoarece „fapta nu este prevăzută de legea penală”, potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.

„În cauza disjunsă din dosarul la care faceți referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I ("fapta nu este prevăzută de legea penală ...”) din Codul de Procedură Penală.

Precizăm că, în dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă ("in rem”), raportat la modalitatea de soluționare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant.

Prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul transmis G4Media.ro de către DNA.

Șeful DNA, Crin Bologa, a fost întrebat, în februarie, într-un interviu pentru EuropaFM, despre un dosar care vizează fapte destul de vechi privind certificatele de revoluționar, inclusiv cel obținut de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

ntrebat în ce stadiu este dosarul, Crin Bologa a răspuns: "Deci, încercați să vorbim de un dosar, apoi de celălalt cu toate că v-am zis că nu pot să mă refer, dar, sigur, datoria dumneavoastră să întrebați și să văd eu cum (...) Este interesant să fii de partea asta, să fii întrebat și interogat. Din câte știu, acolo avem mai multe sesizări și de la persoane fizice, în dosarul mare, cred că avem și o declinare de la Parchetul General. Pot să vă spun că nu există la nivelul Direcției Naționale Anticorupție o începere de urmărire penală in personam față de persoana domnului Ciolacu. Deci nu are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză. Deci nu ne putem referi cu numele domnului Ciolacu, la un anumit dosar".

În decembrie 2019, pe atunci președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu a solicitat indemnizație de la stat pentru că a participat la Revoluția din 1989, după ce Recorder a scris că are certificat de revoluționar și a cerut preschimbarea pentru a avea dreptul la indemnizație.