Procurorii anticorupție au deschis un dosar in rem pentru fapte de corupție și deja au fost audiați martori și au luat legătura cu autoritățile din Brazilia. Ancheta procurorilor a pornit în luna februarie 2016.

Procurorii DNA au început ancheta cu privire la posibile fapte de corupție, iar în acest moment nu există nicio persoană acuzată oficial.  

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, arată DNA într-un comunicat.

Între timp, procurorii au adunat mai multe probe, au audiat martori și colaborează cu autoritățile din Brazilia. 

„După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, mai arată procurorii anticorupție.

Echipa de jurnaliști de la RISE Project a dezvăluit în mai multe episoade cum a preluat Liviu Dragnea de la stat firma Tel Drum pentru ca mai apoi societatea să primească multe contracte. Deși oficial nu se știe cine este acționarul majoritar, pentru că acțiunile sunt la purtător, nu nominale, jurnaliștii bănuiesc că firma este controlată de Liviu Dragnea.

După preluare, timp de peste un deceniu, Dragnea și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate.

De altfel, aceste informații sunt prezentate și într-un raport secret al DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, care a și fost trecut în subordinea partidului.

Documentul clasificat al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) obținut de RISE Project descrie o ”rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Tot jurnaliștii de la RISE Project au dezvăluit desele vacanțe ale liderului PSD în Brazilia, împreună cu alți acționari ai firmei Tel Drum.