Procurorii DNA au finalizat, în luna decembrie 2020, 16 dosare având ca obiect fraude cu fonduri europene, în care au fost trimiși în judecată 27 de inculpați - persoane fizice și juridice.

În unul dintre dosare, SC Victor Construct SRL, una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din zona Moldovei, și un reprezentant al acesteia au fost deferiți justiției pentru folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene, potrivit Agerpres.

Potrivit DNA, la data de 15 iunie 2015, între municipiul Iași, în calitate de beneficiar, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanțare privind "Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport - Gara Iași". Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei a fost atribuit asocierii din care a făcut parte și SC Victor Construct SRL.

În cursul anului 2015, un reprezentant al acestei firme a depus la UAT Municipiul Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul SC Victor Construct SRL.

Concret, inculpații ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat și a coșurilor de gunoi, aceștia urmărind obținerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câștiga licitația (de doar 2%).

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 lei, reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanțare încheiat pentru proiectul respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.