Șef de la CFR, acționari la Regiotrans, dar și patru firme au fost trimise în judecată de procurori într-un dosar cu un prejudiciu de 1,1 miliarde de lei.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Estrella Ștefănescu, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CFR SA, pentru 7 fapte de luare de mită.

În același dosar, Iorgu Ganea, asociat la firma Regiotrans SRL și fost administrator al companiei, este acuzat de 74 de fapte de participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În plus, el are și 29 de acuzații de evaziune fiscală.

De altfel, și compania Regiotrans SRL, operator de transport feroviar public de călători, a fost trimisă în judecată pentru aceleași acuzații legate de subvenționarea ilegală.

Alte două firme, Rail Force SRL, Marub SA și RC CF Trans SRL au fost trimise în judecată.

Conform procurorilor, „Estrella Ștefănescu, în perioada 3 iunie 2010 - 6 aprilie 2015, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, a pretins, a acceptat promisiunea, respectiv după caz, a primit, de la directorul general al SC REGIOTRANS SRL, sume de bani și foloase necuvenite în cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon și abonament telefonic, servicii de cazare în stațiune turistică, reparații la autoturismul personal etc., precum și suma de 923 lei numerar)”.

În schimb, susține DNA, Estrella Ștefănescu a confirmat volumul de tren km (indicator principal în funcție de care se acorda subvenția) realizat de firma Regiotrans SRL, în baza cărora compania privată a obținut, în mod nelegal, subvenții de la bugetul de stat.

„În perioada 7 ianuarie 2009 -20 ianuarie 2015, în baza unui număr de 74 de cereri și a notelor de fundamentare și justificare a subvențiilor atașate cererilor, Iorgu Ganea și Costel Comana (persoană care a avut calitatea de suspect, decedat în data de 25.02.2015), i-au determinat pe funcționarii publici din cadrul Ministerului Transporturilor-Direcția Economică (care au acționat fără vinovăție), să acorde Regiotrans SRL, subvenții în valoare totală de 236.238.281 lei (echivalentul a 54.506.882 euro) cu încălcarea legii”, mai spun procurorii.

Trebuie precizat că numele lui Costel Comana apare asociat cu Liviu Dragnea, președintele PSD, care ar deține prin interpuși mai multe proprietăți în localitatea Fortaleza. Costel Comana s-a sinucis în toaleta unui avion între Columbia și Costa Rica.

„Compania Regiotrans SRL a beneficiat de subvenția acordată nelegal, în valoare de 236.238.281 lei, prin majorarea artificială a costurilor reale de transport, cu complicitatea inculpatelor SC RC CF TRANS SRL și SC RAIL FORCE SRL care-i prestau servicii. Practic, cele două societăți au fost interpuse ca prestatori de servicii pentru SC REGIOTRANS SRL în scopul majorării artificiale a costurilor reale de transport ce erau luate în calcul în procedura acordării subvenției. Astfel, a fost creată o schemă prin s-a realizat un transfer de subvenție de la REGIOTRANS SRL la celelalte firme din grup, între care SC RC CF TRANS SRL și SC RAIL FORCE SRL.

Aceasta, întrucât contractele de servicii publice în domeniul transportului feroviar public de călători, încheiate cu Ministerul Transporturilor de inculpata SC REGIOTRANS SRL, plafonau cota de profit ce putea fi obținută de aceasta la maxim 5 % din venituri, respectiv 3 % începând cu 2013”, descriu procurorii mecanismul.

În acest dosar, DNA acuză un prejudiciu de 1,15 miliarde de lei, fapt pentru care a pus mai multe sechestre pe bunurile inculpaților.