Fostul director general Gheorghe Benea și alți directori din Compania Națională Loteria Română au fost trimiși în judecată pentru corupție. Ei au schimbat parcul auto al CNLR și au construit un caiet de sarcini special pentru un anumit dealer.

Super mașini pentru fosta conducere a Loteriei Române. DNA a descoperit o achiziție de peste 180 de autoturisme pentru companie, realizată exclusiv pentru un anumit dealer auto, iar mai multe persoane aflate în funcții de conducere au primit autoturisme de lux pe care le-au înmatriculat pe numele unor apropiați.

Fostul director general Gheorghe Benea a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fostul șef al Achizițiilor, Ovidiu Rîpanu va fi judecat pentru luare de mită și participație improprie la spălare de bani, fostul director executiv Leonard Lăzăreanu pentru luare de mită.

Și administratorul firmei care a câștigat licitația despre care DNA spune că ar fi fost trucată, Virgil Sorescu, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, iar administratorul unei alte firmea fost acuzat de dare de mită.

Conform DNA, pe 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de inculpatul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române”.

Procurorii spun că respectivul contract a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială.

„În acest sens, au fost preluate de la inculpatul Sorescu Nicolae specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței. Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul”.

Loteria Română a plătit aproape 10 milioane de lei dealerului auto, dar „pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri”

Conducerea Loteriei Române a cerut pentru acordarea contractului suma de 1,5 milioane de lei, un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW.

„Dintre cele patru autovehicule pretinse, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea un BMW în valoare de 139.230 lei.

Unele tranzacții fictive s-au realizat între dealerul auto și firma controlată de Ovidiu Rîpanu.