Directorul Centralei Termoelectrica București Sud (CET SUD), Adrian Dorin Ecobescu, și directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chirică, au fost puși sub urmărire penală de procurori într-un dosar în care sunt acuzați de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a doi administratori de societăți comerciale, unul pentru comiterea a două infracțiuni de dare de mită, o infracțiune de cumpărare de influență și o infracțiune de deturnarea licitațiilor publice, iar celălalt pentru dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată, potrivit Agerpres.

În același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de Adrian Dorin Ecobescu și Iosif Chirică pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de luare de mită corelative celor două infracțiuni de dare de mită săvârșite de unul dintre cei doi administratori menționați anterior.

Pe perioada controlului judiciar se interzice celor doi să exercite funcția în legătură cu care au săvârșit faptele, informează anchetatorii.

Procurorii anticorupție notează în ordonanță că primul administrator ar fi dat celuilalt afacerist în numerar și prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat.

Totodată, el i-ar fi dat în mod direct suma totală de 10.000 de euro lui directorului CET Sud, Adrian Dorin Ecobescu, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Același administrator, în contextul inițierii la data de 7 iulie 2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă ar fi realizat în data de 17 august 2023 o înțelegere asupra prețului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii.

"Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare", se precizează în comunicat.

Conform DNA, tot primul administrator menționat, la instigarea unui alt suspect, în data de 20 decembrie 2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro lui Iosif Chirică, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Cu privire la al doilea administrator, procurorii spun că ar fi promis în data de 1 septembrie 2023 președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată.

El ar mai fi promis un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având ca obiect tot servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în cinci tranșe, până la data de 21 ianuarie 2024.

Același administrator, în data de 12 iulie 2023 ar fi pretins de la primul un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăți cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență pe lângă conducerea acestora și ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei, precizează procurorii anticorupție.

În dosar se mai efectuează cercetări și față de alte șase persoane care au acționat în calitate de complici/instigatori, menționează DNA.

În cauză, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor doi administratori, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București. AGERPRES