Direcția Națională Anticorupție (DNA) reacționază după ce șeful CCR, Valer Dorneanu, s-a întrebat dacă "misiunea" șefului DNA este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile Curții.

"Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al Direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia. În aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcții de conducere și execuție, plecarea unor procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a creșterii vechimii necesare numirii în funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenței materiale a Direcției etc", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

DNA mai arată că, "în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu".

Procurorii spun că o dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari.

Totodată, DNA spune că nici instituția, nici procurorul-șef nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nu vor face acest lucru și asigură cetățenii că lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent.

+++

Reacția vine după ce președintele CCR, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, că DNA trebuie să aplice legea și deciziile Curții, întrebându-se, totodată, dacă "misiunea" șefului DNA este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.