Ultimul termen al procesului în care președintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă. Procurorii cer pedeapsă cu închisoarea pentru Tăriceanu. El neagă acuzațiile și cere să fie achitat.

UPDATE Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit data de 22 mai pentru pronunțarea primei sentințe în procesului lui Călin Popescu Tăriceanu.

***** Textul inițial

Procurorii anticorupție cer o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu la ultimul termen al procesului în care președintele Senatului este acuzat de mărturie mincinoasă.

În timpul pledoariilor finale, Tăriceanu a negat acuzațiile și, prin avocați, a cerut achitarea sa în acest dosar, în timp ce DNA a explicat cât de gravă este minciuna.

Tăriceanu a mai cerut și anularea interceptarilor făcute în baza unui mandat de siguranță națională.

Procurorii spun că Tăriceanu a știut că nu spune adevărul atunci când a fost audiat ca martor, bazându-se pe declarațiile altor martori, interceptări, dar și pe alte probe.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa".

Procurorii anticorupție spun că l-au citat în calitate de martor pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru că "existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup".

„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”, explică procurorii anticorupție.

Concret, Tăriceanu ar fi declarat că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul Lambrino de către Tal Silberstein, Remus Truică și alții și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale.

De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar.