Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), este acuzat de abuz în serviciu la trucarea unui concurs de angajare.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a transmis procurorului general al PICCJ referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ministrul agriculturii, care este și deputat.

DNA îl acuză pe Adrian Chesnoiu de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Chesnoiu a fost făcută deoarece există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”, precizează DNA.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați "agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

++++

Într-o reacție pe Twitter, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, i-a transmis premierului Nicolae Ciucă "să bată din calcâie și să-l demită instantaneu" pe Adrian Chesnoiu, adăugând că USR va vota pentru ridicarea imunității acestuia.