Audierea lui Emil Boc și a lui Adriean Videanu în calitate de martori a coincis cu terminarea procesului în care fostul lider al PDL este acuzat de corupție.

DNA cere condamnarea la închisoare a lui Vasile Blaga, dar și confiscarea banilor.

„La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveți în vedere poziția nesinceră a inculpatului și gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceți inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formațiuni politice, în Parlament și să ocupe demnități publice”, a spus procurorul.

De precizat că sentința ce va fi pronunțată de Tribunalul București nu va fi definitivă.

Tot vineri, judecătorii i-au audiat și pe fostul premier Emil Boc, dar și pe Adriean Videanu, care au descris modul în care se făceau donațiile la partid și cum erau numite persoane în funcții de conducere la diverse instituții.

Vasile Blaga a dat declarații în fața instanței în vara acestui an și a negat că ar fi comis infracțiuni sau că ar fi primit bani de la fostul său coleg de partid, Gheorghe Ștefan.

„Nu am primit bani. Precizez că îl știu pe Ștefan Gheorghe, fost vicepreședinte al PDL în perioada vizată de anchetă. Nu îl știu pe Horațiu Berdilă. Nu am auzit de nicio firmă a acestuia. Cum puteam să fac trafic de influență pentru Berdilă, pe care nu îl cunosc? (...) Nu am primit niciun cent. Nici de la Ștefan și nici de la Dan Grigoriu. Nu colaboram cel mai bine cu Gheorghe Ștefan”, a precizat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată la finalul lunii noiembrie 2016 fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit 700.000 de euro în mai multe tranșe.

Astfel, 500.000 de euro i-ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț și fost vicepreședinte PDL, iar 200.000 de euro de la omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă.

Procurorii susțin că în anul 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general de atunci Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-ar fi folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate, potrivit procurorilor anticorupție.În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională, prin licitații trucate, cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Horațiu Bruno Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Bruno Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25 de milioane de lei.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată sub control judiciar, în timp ce Gheorghe Ștefan și Horațiu Bruno Berdilă vor fi cercetați în continuare într-un dosar disjuns din cel trimis luni instanței pentru judecarea lui Blaga.