Un procuror de la DNA a cerut luni magistraților de la ÎCCJ condamnarea președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman și pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual.

UPDATE

Sentința definitivă va fi pronunțată în 27 mai.

+++

La instanța de fond, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, fiind achitat pentru instigare la fals intelectual. La ultimul termen al procesului care se desfășoară luni, reprezentantul DNA a cerut ca Dragnea să fie condamnat și pentru instigare la fals intelectual, iar pedepsele aplicate acestuia să fie orientate spre mediu și nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond, relatează Agerpres.

Președintele completului, Aida Popa, a anunțat că va amâna pronunțarea sentinței în acest dosar.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat la proces, el fiind reprezentat de doi avocați - Flavia Teodosiu și Marian Nazat. Inițial, avocații lui Dragnea au solicitat amânarea procesului după 5 iunie, când Curtea Constituțională ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește modul de constituire a completurilor de 3 de la Instanța supremă. De asemenea, avocații au ridicat mai multe cereri și excepții, inclusiv de sesizare a Curții Constituționale.

Judecătorii au respins toate aceste cereri ale apărătorilor și nu au fost de acord cu amânarea procesului, astfel încât s-a trecut la dezbateri pe fond.

Procesul se află în faza de apel după ce, pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu și a Anisei Niculina Stoica.