După ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că Sebastian Ghiță nu a fost găsit în ţară, DNA Ploieşti cereinstanţei supreme să emită un mandat european de arestare a lui Sebastian Ghiţă şi fostul deputat să fie dat în urmărire internaţională.

Potrivit sesizării transmise de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis pe 5 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul deputat Sebastian Ghiță nu a fost depistat până în acest moment.

”Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării inculpatului, fiind aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al DNA.

Pe 5 ianuarie 2017, la solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță pentru 30 de zile de la data depistării, în cauza în care acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită (două infracțiuni), cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două infracțiuni) și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Dispărut de aproape trei săptămâni

Fostul deputat Sebastian Ghiță a dispărut din 21 decembrie 2016. Potrivit News.ro, el ar fi fost pierdut de polițiștii de filaj, după ce a plecat de la un eveniment al SRI. 

Poliţiştii de filaj care îl supravegheau pe Sebastian Ghiţă la solicitatea anchetatorilor l-ar fi pierdut pe fostul deputat în seara zilei de 19 decembrie 2016, în timp ce îl filau pe DN 1, după ce un alt autoturism le-ar fi tăiat calea. Ghiță conducea cu viteză foarte mare, iar echipajul nu ar fi reuşit să îl urmărească pe fostul deputat, care mergea spre casă după un eveniment al SRI.

Parlamentarul a plecat seara târziu din Bucureşti, iar pe DN 1 a accelerat maşina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât maşina care se ţinea după el l-a pierdut,

Pe 20 decembrie 2016, Ghiță a fost citat într-un dosar la DNA Ploiești, dar nu s-a prezentat, Poliţia Prahova anunţând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul parlamentar a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune. 

Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiță, dar instanța supremă a respins, pe 27 decembrie 2016, cererea DNA. Totodată, ICCJ a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Pe 29 decembrie 2016, poliţiştii nu l-au găsit pe Sebastian Ghiţă la domiciiul situat într-un cartier rezidenţial din Ploieşti după ce acesta nu s-a prezentat la Poliţie pentru a semna în cadrul controlului  judiciar dispus în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova şi care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Polițiștii de la IPJ Prahova l-au căutat pe Sebastian Ghiță la toate adresele locuințelor deținute de acesta.

Pe 5 ianuarie 2017, judecătorii de la Curtea Supremă au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță.

Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, pe 3 ianuarie, la sediul IPJ Prahova din Ploieşti, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie alături de şefi din Justiția prahoveană.

Ghiţă a încălcat de două ori această prevedere stabilită prin controlul judiciar care stipulează că trebuie să se prezinte săptămânal la Poliţie pentru a semna.