După ce Poliția Județeană Prahova a anunțat că Sebastian Ghiță nu a fost găsit în țară, DNA Ploiești cereinstanței supreme să emită un mandat european de arestare a lui Sebastian Ghiță și fostul deputat să fie dat în urmărire internațională.

Potrivit sesizării transmise de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis pe 5 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul deputat Sebastian Ghiță nu a fost depistat până în acest moment.

”Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării inculpatului, fiind aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al DNA.

Pe 5 ianuarie 2017, la solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță pentru 30 de zile de la data depistării, în cauza în care acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită (două infracțiuni), cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două infracțiuni) și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Dispărut de aproape trei săptămâni

Fostul deputat Sebastian Ghiță a dispărut din 21 decembrie 2016. Potrivit News.ro, el ar fi fost pierdut de polițiștii de filaj, după ce a plecat de la un eveniment al SRI. 

Polițiștii de filaj care îl supravegheau pe Sebastian Ghiță la solicitatea anchetatorilor l-ar fi pierdut pe fostul deputat în seara zilei de 19 decembrie 2016, în timp ce îl filau pe DN 1, după ce un alt autoturism le-ar fi tăiat calea. Ghiță conducea cu viteză foarte mare, iar echipajul nu ar fi reușit să îl urmărească pe fostul deputat, care mergea spre casă după un eveniment al SRI.

Parlamentarul a plecat seara târziu din București, iar pe DN 1 a accelerat mașina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât mașina care se ținea după el l-a pierdut,

Pe 20 decembrie 2016, Ghiță a fost citat într-un dosar la DNA Ploiești, dar nu s-a prezentat, Poliția Prahova anunțând Înalta Curte de Casație și Justiție că fostul parlamentar a încălcat termenii controlului judiciar pe cauțiune. 

Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiță, dar instanța supremă a respins, pe 27 decembrie 2016, cererea DNA. Totodată, ICCJ a decis ca Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara.

Pe 29 decembrie 2016, polițiștii nu l-au găsit pe Sebastian Ghiță la domiciiul situat într-un cartier rezidențial din Ploiești după ce acesta nu s-a prezentat la Poliție pentru a semna în cadrul controlului  judiciar dispus în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova și care se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Polițiștii de la IPJ Prahova l-au căutat pe Sebastian Ghiță la toate adresele locuințelor deținute de acesta.

Pe 5 ianuarie 2017, judecătorii de la Curtea Supremă au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță.

Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, pe 3 ianuarie, la sediul IPJ Prahova din Ploiești, unde trebuia să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupție alături de șefi din Justiția prahoveană.

Ghiță a încălcat de două ori această prevedere stabilită prin controlul judiciar care stipulează că trebuie să se prezinte săptămânal la Poliție pentru a semna.