Bugetul era crescut artificial, iar cheltuielile diminuate. Și psihologul instituției este acuzat: nu a consiliat un martor protejat, deși știa că va încerca să se sinucidă. Directorul, psihologul și încă patru persoane au fost arestați.

UPDATE Toți cei șapte șefi și angajați ai Oficiului pentru Protecția Martorilor au fost arestați preventiv.
 
UPDATE DNA comunică reținerea altor patru persoane din cadrul ONPM. Este vorba despre Dan Cristian Pușcaș, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduș și Marcel Daniel Gomeajă, toți având gradul de comisar șef.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul altor doi angajați de la ONPM: comisarul șef Viorel Marcel Croitoru și directorul adjunct Cristian Pintilescu.
 
UPDATE Șeful Oficiului Național pentru Protecția Martorilor a fost eliberat din funcția după ce DNA l-a reținut pentru fapte de corupție. În cursul zilei de marți va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Andreea Liță, psihologul instituției nu ar fi acordat consiliere psihologică unui martor protejat, deși știa că acesta intenționa să se sinucidă, iar tentativa a și avut loc, susțin procurorii.

Adrian-Augustin Bărăscu a fost reținut de procurorii anticorupție pentru nu mai puțin de opt capete de  acuzare: constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, influențarea declarațiilor, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și abuz în serviciu, în formă continuată.

La rândul ei, Felicia Violeta Popa este acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

O a treia persoană reținută în dosar este prihologul Andreea Liță, care activează tot în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor. Ea este acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

Conform procurorilor, în perioada septembrie – decembrie 2013, cei trei, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat și alții

.„În perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program. De asemenea, membrii grupului au acționat și în direcția deturnării sumelor de bani cu destinația mai sus menționată către achiziția directă, de la furnizori preferați, a unor bunuri și servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor instituției, fie în scopul achiziționării unor bunuri și servicii inutile ori neperformante”, acuză procurorii DNA.

Creșterea fictivă a bugetului și scăderea cheltuielilor a avut drept rezultat schimbarea destinației unor fonduri.

Cei trei suspecți reținuți luni ar fi „schimbat destinația sumei de 264.796,8 lei, alocate protecției martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

Subalterni amenințați să nu facă plângeri penale. Martori protejați, șicanați

Procurorii anticorupție susțin că pe 4 august 2015, „Adrian Bărăscu, în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări referitoare la continuarea acțiunilor de hărțuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale”.

Mai mult, arată procurorii, în perioada decembrie 2009 – mai 2013, Bărăscu ar fi avut comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în Program, „acțiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora conferite de includerea în Program”.

Psihologul nu a ajutat un martor cu identitate protejată care voia să se sinucidă

„În noaptea de 14/15 iunie 2013, Andreea Liță, în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. și desemnată cu evaluarea și asistența psihologică a unui martor protejat, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în condițiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoștință intenția și motivațiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program”, mai spun procurorii.

Cei trei vor fi prezentați în cursul zilei de marți judecătorilor de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.