Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal ar fi primit 3,1 milioane de euro de la Ioan Bendei în contextul în care compania de televiziune prin cablu RCS&RDS avea contract cu LPF pentru transmiterea meciurilor de fotbal din Liga 1.

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, acuzat de luare de mită și complicitate la spălare de bani.

Urmărirea penală a fost declanșată în dosarul drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1 din perioada 2009-2011, în care sunt deja anchetați șefii de atunci ai companiei de televiziune prin cablu RCS&RDS. Este vorba despre Ioan Bendei (administrator) și Alexandru Oprea (director general și președintele consiliului de administrație al companiei).

Conform DNA, „în perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora”.

Banii respectivi, mai arată procurorii, ar fi fost pretinși și primiți de Dumitru Dragomir în timp ce era în desfășurare un contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1.

„Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii spun că afacerea între RCS&RDS și LPF a fost încheiată în urma unei licitații din 2008 pentru sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011, iar prețul total a fost de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

„În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla”, arată procurorii.

Ceea ce s-a și întâmplat, iar conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze mita. Banii au fost încasați în 27 de tranșe.

Firma controlată de Dragomir, cumpărată de RCS&RDS

„În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia”, susțin procurorii.

Operațiunile de curățare a tranzacțiilor au condus în final, afirmă procurorii, la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.