Fostul rector al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", Adrian Iacob, și fostul prorector al acestei instituții, Petrică-Mihail Marcoci, au fost trimiși în judecată de DNA într-un dosar în care sunt acuzați de instigare la șantaj.

Potrivit rechizitoriului întocmit, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob Adrian și Petrică-Mihail Marcoci, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu să transmită jurnalistei de investigație Emilia Șercan "mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională".

Concret, cei doi i-au cerut lui Bărbulescu, #profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate".

"Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați. După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări", precizează procurorii DNA.


Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Față de inculpatul Gheorghe-Adrian Bărbulescu, procurorii anticorupție au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției.