Șeful Fiscului, Gelu Diaconu, și adjunctul acestuia au emis două circulare prin care-i scuteau de plata taxelor pe membrii Partidei Romilor angrenați în câteva proiecte europene, motiv pentru care procurorii DNA i-au pus sub urmărire penală.

Cei doi șefi ai ANAF sunt acuzați, formal, de favorizarea infractorului și de abuz în serviciu.

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu, a cerut demisia celor doi șefi ai ANAF.

„Ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele ANAF Diaconu Gelu - Ștefan, împreună cu vicepreședintele ANAF, Gogancea-Vătășoiu Mihai, au emis circularele 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții”, susțin procurori DNA într-un comunicat de miercuri.

Conform DNA, circularele „au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale”.

„Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare sau stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate. Aceste acțiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale) iar pe de altă parte un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor Pro Europa”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Cei doi șefi ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost citați de procurorii anticorupție, miercuri după-amiază, în dosarul în care a fost cerută reținerea și arestarea deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Aceștia sunt acuzați că au comis fraude în mai multe proiecte cu fonduri europene și că au intervenit la șefii ANAF pentru a obține acele derogări ilegale. Formal, Nicolae Păun este acuzat de deturnare de fonduri, spălare de bani, cumpărare de influență și alte infracțiuni, iar Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare a banilor.