DNA cere președintelui Klaus Iohannis aviz pentru încuviințarea începerii urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii anticorupție îl acuză de ucidere din culpă.

DNA a mai făcut o solicitare în acest sens către Senat, atunci când Oprea era membru al acestei camere. Cererea a fost respinsă în plenul Senatului, dar la scurt timp, Gabriel Oprea și-a dat demisia. 

"Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, având în vedere că au reieșit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în perioada în care deținea funcția ministerială", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au transmis solicitarea în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu 1 octombrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial.

DNA reamintește că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea președintelui.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Până acum, președintele a avizat favorabil toate cererile DNA.

Background

În 2015, agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă. EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București.

Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul,comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit ”la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Pe 1 septembrie 2016, DNA a cerut Senatului aprobarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Pe 19 septembrie, Senatul a blochat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.

Pe 22 septembrie, mii de persoane au ieșit în stradă în București și în alte orașe pentru a-i cere demisia fostului ministru de Interne.

Pe 23 septembrie, Oprea a anunțat că va cere reluarea votului din Senat, pentru ca după câteva ore să anunțe că va demisiona.

Pe 26 septembrie, Gabriel Oprea și-a depus demisia din funcția de senator. 

Pe 1 octombrie, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial.