Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, în valoare de 1,2 milioane de euro.

În același dosar au fost trimiși în judecată soția sa, Andreea Blejnar, fostul vicepreședinte al ANAF, Viorel Comăniță, și fostul comisar general adjunct al Gărzii financiare, Sorin Florea. 

”În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție susține că Blejnar a primit mită în valoare de 1,2 milioane de euro în perioada mai 2011-aprilie 2012, Viorel Comăniță - 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012, Sorin Florea - 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012.

Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei ”taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva ”taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

”Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, se mai arată în comunicat.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin.