Procurorii DNA au dispus marți trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice și 13 societăți comerciale din domenul IT pentru evaziune fiscală. Potrivit Mediafax, printre ei se află și fratele lui Sebastian Ghiță.

”În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidențele contabile ale societății mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora și compensării TVA-ului datorat din alte relații comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte”, explică procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, adăugând că prin acest mecanism ar fi fost creată aparența unor tranzacții reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obținerii pentru unele societăți a unui drept de deducere și amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, printre cei trimiși în judecată este și Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia.

Inculpații ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect ”operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale).Prin aceste demersuri, inculpații ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei”.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în acest dosar penal, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților.