Direcția Națională Anticorupție (DNA) instrumentează 33 de dosare deschise pe durata stării de urgență, prejudiciul reclamat ridicându-se la câteva sute de milioane de lei.

Procurorul-șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a declarat joi, într-o conferință de presă online, că în perioada celor două luni ale stării de urgență activitatea instituției a fost redusă, dar procurorii anticorupție au fost în permanență prompți în a deschide și desfășura anchete în cazurile urgente și în cele prevăzute de decretele privind instituirea stării de urgență: ”cauzele în care au fost dispuse măsuri preventive, cauzele în care au fost organizate acțiuni de flagrant, cauzele în care există pericolul dispariției probelor și cauzele penale legate de pandemia de generată de coronavirus”.

”În legătură cu această ultimă categorie de dosare penale, precizăm că sunt două tipuri de infracțiuni: infracțiuni săvârșite de către făptuitor profitând de starea de urgență și infracțiuni în legătura cu  limitarea și prevenirea răspândirii coronavirusului. Din prima categorie fac parte infracțiunile surprinse în flagrant în perioada stării de urgență, unde inculpații au săvârșit faptele solicitând sume de bani în numerar, crezând probabil că DNA nu funcționează în această perioadă. Infracțiunile din acest dosare au avut ca obiect pretinderea sau primirea unor sume de bani cuprinse între câteva zeci de mii de euro și peste un milion de euro. În ceea ce privește desfășurarea acțiunilor operative, am avut și sprijinul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a precizat Crin Bologa.

El a spus că au fost deschise 33 de dosare de la debutul pandemiei, din care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu.

”Ca tipologii de anchete privind pandemia, menționăm: încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, derularea unor contracte de achiziții publice directe, a unor echipamente de protecție: măști, viziere, combinezoane, izolete și alte materiale. De asemenea, achiziționarea de măști medicinale neconforme, considerate periculoase și interzise în Uniunea Europeană, stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină. Atragem atenția că tratamentul penal al fraudelor în achizițiile publice pe timpul stării de urgență are anumite limite inerente generate de derogările de la procedura achizițiilor publice stabilite de lege”, a mai spus Crin Bologa.

Întrebat dacă a auzit declarațiile secretarului de stat Raed Arafat și ale directorului de la Matei Balș Adrian Streinu-Cercel referitor la ce ar trebui să facă procurorii în privința achizițiilor din sistemul medical din această perioadă, Crin Bologa a declarat că le-a citit și a evocat ”hotărârea procurorilor de a-și face datoria prevăzută de lege și nu datoria indicată de persoanele publice”.

”Nouă ni se par mult mai grave infracțiunile săvârșite în contextul pandemiei, decât în context normal. Infracțiunile de corupție sunt grave indiferent când s-au săvârșit, dar acum sunt cu atât mai grave cu cât pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Vă pot confirma că am auzit aceste declarații, dar noi ne ghidăm după prevederile legale și ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba", a subliniat Bologa.

El a adăugat că a simțit că celor doi oficiali le e frică să nu greșească:

"Am simțit că este o situație stresantă, având în vedere și calitatea celor doi. Am simțit că au foarte mult de lucru și le este frică să nu greșească. Dar noi nu urmărim greșelile sau nevinovățiile, noi urmărim infracțiunile intenționate. Faptele de corupție se săvârșesc intenționat. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupții eventuale și împotriva unor oameni care își fac datoria, ci împotriva unor persoane care, profitând de această situație, vor să se îmbogățească în dauna sănătății cetățenilor și chiar a vieții acestora".

Arafat o dă la întors

Raed Arafat a explicat joi seară, la Realitatea Plus, că s-a înțeles greșit ce a spus el despre anchete.

”S-a interpretat greșit ce am zis. Nu sunt împotriva controalelor. Nu mi-e teama de controale. Daca cineva a facut un act de coruptie intentionat sa raspundă. Dar acum trebuie sa fim toti uniti. Avem o fereastră de timp acum ca să nu ne prindă nepregatiți un eventual val doi la toamnă și nu trebuie să pierdem timpul. Controalele sunt bine venite, dar noi putem fi controlati si mai târziu că nu fugim nicăieri si trebuie să ne pregătim acum”, a declarat Arafat.

Inițial, secretarul de stat a susținut că cine ocolește birocrația în această perioadă nu ar trebui să fie pedepsit. O declarație asemănătoare a avut și directorul de la Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel.