Procurorii anticorupție au început audierile într-un dosar ce privește finanțarea ilegală a campaniei pentru alegerile prezidențiale a lui Traian Băsescu. Ioana Băsescu, Elena Udrea și Dan Andronic au fost citați joi pentru audieri.

UPDATE Procurorii DNA au emis un comunicat de presă în care detaliază faptele investigate și acuzațiile celor anchetați în acest dosar.

În afară de Ioana Băsescu, Elena Udrea și Gheorhe Nastasia, procurorii îi mai cercetează și pe omul de afaceri Giovanni Francesco și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Conform procurorilor în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost contactat de inculpatul Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al Ministerului.

„Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate și i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata”, detaliază procurorii anticorupție.

DNA notează că, la insistențele secretarului general Nastasia, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

„În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați”, explică procurorii.

Anchetatorii susțin că lucrurile au stat la fel și în cazul lui Victor Tarhon, care a cerut unui om de afaceri, suma de 700.000 lei.

„Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu o valoare de 50 milioane lei. Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat”, au mai spus procurorii.

Și Ioana Băsescu s-a implicat în strângerea nelegală de fonduri pentru campania electorală a tatălui său, spun magistrații.

„În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut inculpatului Ioan Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de Ioan Wagner a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Băsescu care a și intermediat încheierea tranzacției”, conform DNA.

La numai două zile după încasarea banilor de la Wagner, firma ar fi virat 100.000 lei către o societate administrată de Giovanni Francesco, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.

„Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de Ioan Wagner”.

Procurorii spun că banii respectivi au fost folosiți în 2010 de Ioana Băsescu și iubitul ei pentru a merge în excursie în Cuba.

Udrea, liantul între firmele care spălau bani. Iubitul Ioanei Băsescu făcea evaziune fiscală pentru campania președintelui

Procurorii DNA mai spun că firma lui Giovanni Francesco nu a plătit dările la stat, inclusiv TVA, în urma unor tranzacții, iar banii au fost folosiți, la îndemnul Ioanei Băsescu, în campania electorală a lui Traian Băsescu.

„Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei). În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de Elena Udrea. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, mai detaliază procurorii anticorupție.

UPDATE Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian  Băsescu, a fost pusă sub control judiciar. Procurorii DNA o acuză de instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

UPDATE Elena Udrea a fost pusă sub control judicar în acest dosar. Udrea a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că sunt patru acuzații de spălare de bani.

„Se cercetează cum s-au finanțat niște acțiuni de publicitate electorală de care eu, în calitate de persoană implicată în campanie, aș fi avut cunoștință", a explicat Elena Udrea.

+++

Un dosar ce privește sume ilegale cu care ar fi fost finanțată campania electorală a fostului președinte Traian Băsescu a adus deja în fața procurorilor mai multe nume celebre.

Ioana Băsescu a ajuns prima la audieri, însoțită de un avocat. Fiica fostului președinte a stat la audieri nu mai puțin de patru ore.

Au urmat apoi Elena Udrea și Dan Andronic, cel care controlează publicația Evenimentul Zilei.

Niciunul dintre ei nu a făcut declarații până în acest moment, dar este de remarcat poziția fostului șef al statului. Acesta a declarat miercuri seară la un post de televiziune că în cadrul DNA s-a fosrmat un grup de procurori care ar fi spus că îi vor aresta fiica.

”Am aflat prin DNA că este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia din nepoți, adica va aresta părinții. Sunt câțiva procurori apropiați doamnei Kovesi pe care i-a cărat și i-a pus consilieri după ce au rezolvat niște dosare. Nu o să spun nume, dar vă spun acest adevăr, va veni și acea zi când voi face publice numele”, a spus Traian Băsescu la RTV.

Și fostul secretar de stat în mandatul de ministru al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, este în acest dosar și a fost deja pus sub control judiciar.

„Se fac cercetări în legătura cu infracțiuni de luare de mită și este vorba de denunțul formulat de o persoană că, în perioada 2009, atunci când a fost campania electorală, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campania prezidențială. Este vorba despre un denunțător care avea mai multe contracte cu Ministerul Turismului în acea perioada. Clientul meu are calitate de suspect, acuzat de luare de mită. Este cercetat sub control judiciar", a afirmat, la sediul DNA, Vasile Pleșa, avocatul lui Gheorghe Nastasia.

Gheorghe Nastasia este deja trimis în judecată alături de Elena Udrea în dosarul Gala Bute. Cazul privește organizarea Galei de box a lui Lucian Bute, iar prejudiciul este de aproape două milioane de euro.