Adunărea Generală de marți a decis mai multe măsuri pentru a lupta împotriva OUG 7/2019, act normativ ce ar putea bloca activitatea instituției.

UPDATE Pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție, www.pna.ro, a fost afișat un banner cu mesajul: "DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată".

Adunarea generală a procurorilor DNA de marți a decis să susțină Hotărârea nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv DNA.

De asemenea, DNA va susține demersul PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019 și solicită titularilor îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

DNA va transmite o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la DNA în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă.

Totodată, procurorii anticorupție vor sesiza GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetul MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

DIICOT a anunțat luni că își va suspenda activitatea în următoarele două săptămâni, între orele 08.00 - 12.00, zilnic, în semn de protest față de OUG 7. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.