Magistrații Tribunalului Brașov au respins vineri seara propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Ninel Cercel, dispunând măsura controlului judiciar. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe Cercel.

UPDATE2: Magistrații Tribunalului Brașov au respins vineri seara propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Ninel Cercel, dispunând măsura controlului judiciar.

UPDATE1: În urma acuzațiilor procurorilor, Mihai Tudose a decis demiterea lui Ninel Cercel din funcția de la Ministerul Transporturilor. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial vineri seară.

+++

Pe 31 octombrie, în stația Comarnic, jud. Prahova, "s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta îngrășământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREȘ SA. În aceste condiții, conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie fost scos în afara gării, populația și infrastructura feroviară nefiind puse în pericol. Ulterior, trenul și-a continuat deplasarea spre destinația finală Ploiești Triaj, iar conducerea Ministerului Transporturilor și cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav. În contextul acestui incident, începând cu data de 01.11.2017, inculpatul Cercel Ninel, profitând de funcția de secretar de stat, i-a solicitat direct sau prin intermediari, părții vătămate, în mod imperativ să-și dea demisia din funcția de manager al CZM Brașov, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate", potrivit unui comunicat DNA.

Ninel Cercel i-a promis managerului CZM Brașov că, în schimbul demisiei, va fi absolvit de orice răspundere disciplinară și va fi numit într-un post de consilier pe care secretarul de stat promitea că îl va înființa special. El i-a mai promis că, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susține în fața ministrului pentru a fi numit șef de regională.

"Partea vătămată nu a acceptat condițiile inculpatului, astfel încât mijloacele de constrângere folosite de inculpat au fost amenințarea cu controale în urma cărora va fi demis. Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 03.11.2017, inculpatul a trimis la Brașov două echipe de control, iar în aceeași zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 06.11.2017 este convocată la București, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare", susține procurorii anticorupție.

Scopul urmărit de Ninel Cercel consta în obținerea unui folos patrimonial de către societăți private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREȘ SA, deoarece "persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăți private să preia activități din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăți".

Ninel Cercel este prezentat vineri Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.