Procurorii DNA fac luni percheziții în București și Ilfov, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023.

UPDATE

Cristian Plută, director adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenției la Primărie pentru numirea acestuia în funcție, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Potrivit surselor, Cristian Plută, director general și ulterior director adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcția de manager interimar la Spitalul Colentina din București, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului București.

Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcția de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro.

Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a și purtat negocierile între cele două părți.

Cristian Plută este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită și delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare și complicitate la dare de mită.

+++

Cercetările au legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București.

În cursul zilei de luni, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în opt locații, situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.