Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând cu 22 octombrie, a primarului George Scripcaru.

Direcția Națională Anticorupție îl acuză pe Scripcaru de șantaj.

În același dosar, e urmărit penal, sub control judiciar, și George Mihai Cornea, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (RATBV) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității.

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, George Scripcaru (PNL) l-ar fi amenințat, pe 12 august 2020, pe unul din angajații firmei care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei de transport Brașov, că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor spoturi.

Potrivit procurorilor DNA, firma respectivă semnase un contract de locațiune cu Regia de transport Brașov (RATBV SA) pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi electorale pentru care încheiase contracte de promovare electorală.

În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui George Mihai Cornea,  director general al RATBV SA, ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, realizările primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.

DNA precizează că, în perioada controlului judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte mai multe obligații, între care:

- să nu depășească limita teritorială a municipiului Brașov, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,

- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

- să nu exercite funcția în exercitarea căreia au săvârșit presupusa faptă, adică cea de primar al municipiului Brașov, respectiv pe cea de director general al RATBV SA.

De asemenea, George Scripcaru a plătit cauțiunea stabilită de procuror - 75.000 lei, iar Cornea pe cea de 30.000 lei.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.