Procurorii anticorupție au emis un comunicat prin care a explicat faptul că nu au făcut altceva decât să verifice urmeze întocmai practica Înaltei Curți de Casație și Justiție, care cere promtitudine și diligență. Evaluarea procurorilor, doar la CSM.

DNA nu a comentat motivarea deciziei Curții Constituționale prin care s-a constatat un conflict constituțional între DNA și Guvern, dar a emis un punct de vedere prin care face referire la obiectul dosarului penal și măsurile dispuse.

Conform procurorilor anticorupție, „dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunțului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală”.

DNA mai spune că cercetările au fost efectuate „în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care statuează că procurorul are obligația de a desfășura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situațiile în care sesizarea privește adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”.

DNA citează și dintr-o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție: „În cazul în care susținerile petentului au o bază factuală decurgând din fapte notorii, orice deficiență a anchetei care îi reduce capacitatea de a stabili împrejurările cauzei sau persoanele responsabile riscă să ducă la concluzia că ea nu corespunde cerințelor unui proces echitabil. În acest context, cerința de promptitudine și diligență rezonabilă este implicită. Mai mult, în circumstanțe cum sunt cele în speță, în care plângerea vizează aspecte care decurg dintr-un act publicat în Monitorul Oficial, este de așteptat o rigoare mai mare din partea autorităților în ancheta desfășurată”, Citează DNA din practica ICCJ.

DNA a făcut referire și la ultimele declarații ale Ministrului Justiției, Tudorel Toader, care va cere evaluarea profesională și managerială a procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Potrivit Constituției, procurorii reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Având în vedere statutul și atribuțiile conferite de Lege și Constituție, actele și soluțiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii.