DNA susține că a constatat cu îngrijorare faptul că, în ședința de joi a CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desființare a Secției Speciale, au fost făcute afirmații "nejustificate" și "denigratoare" la adresa activității și a procurorilor.

"În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, care au avut loc în cadrul ședinței de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmații nejustificate, denigratoare la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție și a procurorilor din cadrul acesteia. Prin urmare, DNA face următoarele precizări. În ciuda atacurilor injuste, DNA nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului", transmite DNA într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

DNA consideră că dezbaterile de idei sunt întotdeauna bine-venite, însă "este de neînțeles înverșunarea" cu care numele și activitatea instituției sunt folosite "în mod defăimător ca 'muniție de război' în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar".

Direcția mai arată că a remarcat că, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019, împotriva căreia DNA a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

"Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea", mai spune DNA.

În final, Direcția Națională Anticorupție subliniază că este o instituție care îndeplinește o misiune importantă de combatere a corupției la nivel înalt și mediu, fenomen care pune în pericol valorile democrației și dezvoltarea economică a societății.

În timpul dezbaterilor, câțiva membri ai CSM, printre care judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desființare a SIIJ, inițiat de ministrul Justiției, Stelian Ion, făcând referire și la DNA.

"Sunteți perseverent pe acest proiect și perseverența dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați Justiția. Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu ați spus nimic despre atrocitățile DNA. Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ", i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion.