DNA a salutat miercuri raportul MCV și și-a exprimat speranța ca instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției".

Îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat "Combaterea corupției la nivel înalt" este pus în legătură de durabilitatea Direcției Naționale Anticorupție și ireversibilitatea luptei împotriva corupției, precizează Direcția Națională Anticorupție, adăugând că "va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupției la nivel înalt, îndeplinindu-și atribuțiile legale, cu profesionalism și imparțialitate".

"Apreciind că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituția tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană și își exprimă speranța ca instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât «să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru»", potrivit concluziei Raportului", se arată în comunicatul DNA.

Și PÎCCJ a apreciat marți raportul MCV.

"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluziile și recomandările cuprinse în Raportul MCV, făcut public în cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie 2018. În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independența justiției, cariera magistraților, modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală este similar cu poziția exprimată în mod constant de Ministerul Public", a transmis Ministerul Public într-un comunicat de presă.