Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au emis un comunicat prin care semnalează riscul ca investigațiile lor să fie grav afectate în urma deciziei CCR de miercuri prin care a pus, practic, procurorii la discreția ministrului Justiției.

„Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, transmit procurorii DNA prin intermediul biroului de presă.

Reacția magistraților vine după ce Curtea Constituțională a decis că a existat un conflict constituțional între ministerul Justiției și Președintele României pe tema revocării procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Mai mult, o prevedere controversată din comunicatul CCR spune că președintele Iohannis trebuie să emită decretul de revocare din funcție a șefei DNA.

Ciudata decizie a Curții Constituțională a născut mai multe întrebări la care se așteaptă un răspuns argumentat.

Concret, prin decizia de miercuri, Curtea Constituțională a plasat procurorii în subordinea ministrului Justiției, om numit politic și aflat sub influența politicului. Astfel, președintele României nu va mai putea avea niciun cuvânt de spus în cazul schimbărilor procurorilor șefi, care ar putea fi dați afară la simpla dorință a ministrului Justiției, dat fiind că avizul CSM este unul consultativ.

Acest lucru ar aduce la șefia parchetelor procurori obedienți puterii politice și care ar putea influența decisiv anchetele procurorilor din subordine. Practic, se va reveni la situația dinainte de 2004, când s-a făcut reforma din Justiție, o cerință a Uniunii Europene pentru a putea deveni stat membru.