Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, alături de alte 12 persoane, a fost reținut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a 13 inculpați, printre care Marian Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București.

DNA estimează un prejudiciu de peste 256 milioane lei legat de achiziții supraevaluate făcute de SC Economat Sector 5, societate la care unic asociat este Consiliul local.

În dosar au mai fost reținuți Marian-Leonard Petre, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, persoană fizică, rudă cu Vanghelie, administrator de societate comercială, Floricica-Carmen Rămulescu, director Achiziții în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, Marian Lupașcu, director general la S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A, Loredana Ionela Zidărescu, șefă Direcției Investiții și Achiziții Publice la societatea anterior menționată și șapte persoane fizice, administratori de societăți comerciale implicate in lanțul de fraudare a banilor publici.

L sfârșitul anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre și un om de afaceri ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, administratori ai unor societăți comerciale, și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar și implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acționar majoritar este Consiliul Local Sector 5, precizează DNA.

"Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la prețuri supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante etc.) de la societățile controlate de aceștia. Grupul a acționat în perioada 2018 - 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale", mai precizează DNA.

Mecanismul de acționare al grupului era unul ”complex”.

Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

”Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.)”, spun procurorii anticorupție, dând ca exemplu creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei).

Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Marian-Leonard Petre, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.