Procurorii anticorupție au audiat mai multe persoane în dosarul legat de numele lui Liviu Dragnea. Omul de afaceri Marian Fișcuci, fost acționar la Tel Drum, și deputatul Adrian Simionescu au dat declarații la DNA.

UPDATE Procurorii DNA au emis un comunicat de presă în care arată că apropiații lui Liviu Dragnea sunt suspecți de evaziune fiscală.

„În perioada 2012 – 2014, inculpatul Fișcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme românești. În acest lanț economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian (administrată de ceilalți doi inculpați) căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România”, explică procurorii.

Utilajele erau procurate preponderent din Germania și Franța, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.

„După identificarea firmelor interesate care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL. Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achizițiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești – destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA.

În acest context, inculpatul Fișcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligațiilor fiscale către stat, obținând astfel sume mai mari ca venituri și totodată, a afectat indirect și celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la prețul de piață ce includea și TVA”, detaliază procurorii.

DNA a reconstituit și schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale:

„SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlată de inculpatul Fișcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de inculpații Simionescu Adrian Constantin și Marinaș Florinel, (operațiune scutită de TVA). Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

În cadrul acestei operațiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai târziu fiind reintroduse în România și livrate beneficiarului final.

Tranzacțiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparență de legalitate și a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operațiunilor intracomunitare”, detaliază DNA.

Procurorii mai spun că deputatul Adrian Simionescu a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obținând un folos în valoare de 1.159.393 lei. El ar fi fost atât factorul decizional în respectivele societăți comerciale, cât și administratorul „de facto”, realizând atribuțiile specifice administratorului.

„Urmare a acestor demersuri, s-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – "livrate intracomunitar” este de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind inculpatul Fișcuci Marian”.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Simionescu Adrian Constantin, Marinaș Florinel, Simionescu Mihai Alexandru și SC Proinvest SRL.

*****Știrea inițială

Audierile de vineri, anunțate de news.ro, vin în contextul în care și Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a fost a audiată de procurori.

Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2016, iar săptămâna trecută procurorii s-au autosesizat și cu privire la alte posibile infracțiuni relatate de jurnaliștii de la RISE Project.

„La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conținute în investigația jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției. În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, a precizat DNA.

Încă un dosar privește locul preferat de Dragnea pentru pescuit

Cu doar o zi în urmă DNA anunța că a început urmărirea penală împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, în prezent secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, dar și pe Dorica Iordan, fost inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate. Cei doi sunt suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Și Mircea Dumitrescu, fostul administrator public al județului Teleorman este cercetat pentru aceeași faptă.

Procurorii anchetează cum, sub semnătura lui Liviu Dragnea și a lui Victor Ponta, părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea, în total 80 hectare, au ajuns la firma Tel Drum, după ce au fost trecute inițial în acte ca fiind a Consiliului Județean Teleorman.

Este locul unde Liviu Dragnea merge des la pescuit și unde s-a și fotografiat cu fostul premier Sorin Grindeanu la pescuit de știucă.