Mihai Popa (PSD) ar fi făcut presiuni și ar fi amenințat un primar să nu schimbe o apropiată a sa din conducerea unui spital, iar liberalul Mihai Voicu și-ar fi folosit influența în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Deputatul Mihai Popa, președinte al PSD Făgăraș și secretar executiv al Organizației Brașov din cadrul aceluiași partid, este trimis în judecată pentru folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două fapte) și pentru șantaj.

DNA informează că, în cursul anului 2017, în contextul în care primarul unui municipiu din județul Brașov a anunțat posibilitatea revocării din funcție a unei persoane din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi și ca urmare a refuzului acelei persoane de a-și îndeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), Mihai Popa ”a luat hotărârea de a-și folosi influența și autoritatea dată de funcțiile politice deținute, pentru menținerea în funcție a persoanei vizate de revocare ( persoană care era o protejată a sa)”.

Deputatul PSD ”i-a cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar și prin intermediari, să o mențină în funcție pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcția de conducere pe care o deținea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care își protejează oamenii apropiați și controlează deciziile autorităților în raza sa”.

”Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizând telefonul unei alte persoane (coleg de partid), i-a transmis amenințări managerului spitalului și i-a cerut în mod imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe a protejata sa din funcția pe care o deține la spitalul respectiv. De asemenea, inculpatul l-a mai amenințat că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizației locale de partid, îl controlează”, explică DNA.

În septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu Popa, acesta din urmă și-a folosit influența și autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, astfel încât reprezentanții școlii din acea comună să fie scutiți de sancțiuni, deși nu luaseră măsurile impuse de inspectorii DSP.

”Un control efectuat anterior la acea școală constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizației de securitate la incendiu, spațiu necorespunzător pentru programul Laptele și cornul, spațiu necorespunzător de desfășurare a cursurilor pentru grupa mică de grădiniță, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obținerea unei noi autorizații sanitare”, mai spun procurorii anticorupție.

”Donații” pentru a candida

La data comiterii faptei, deputatul PNL Mihai Voicu era președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie - aprilie 2012, Mihai Voicu, beneficiind de ajutorul lui Dan Mogoș - trimis și el în judecată, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, ”pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale”.

Concret, ”donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică.

”Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților SC Coliseum SA, Constantin Cosmin Enea și Mihai Voicu.