Hoții de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia erau protejați de mai mulți polițiști, între care și doi frați ai comisarului-șef Paul Milodin, șeful departamentului Prevenire din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Mai mulți polițiști din Gorj au avut mașinile de Poliție înțesate cu microfoane și camere de luat vederi ascunse. Astfel, anchetatorii au văzut foarte clar cum oamenii legii erau, de fapt, niște paznici ai hoților de cărbune. Camioanele acestora erau lăsate să circule liber contra unor sume de bani, de regulă 100-200 de lei pe transport oprit.

Cei doi frați ai lui Milodin au fost filmați în mai multe rânduri chiar în mașinile de Poliție în timp ce primeau diverse sume de bani de la transportatorii de cărbune furat.

 

Printre polițiștii reținuți de procurorii Parchetului General se află și frații Gheorghe și Nicolae Milodin. Aceștia mai au un frate, ironic, chiar la Direcția Generală Anticorupție. Mai mult, el este șeful Serviciului Prevenire din cadrul anticorupției din Ministerul de Interne.

Biroul de presă al Direcției Generale Anticorupție a refuzat să ofere un punct de vedere al comisarului-șef de poliție Paul Milodin, care deține și titlul de doctor.

Procurorii au filmat totul în acest caz începând cu primăvara anului 2014Ș de la furtul de cărbune de pe benzile transportoare dintre Rovinari și Complexul Energetic Oltenia, încărcarea în camioane, mituirea polițiștilor și până la vânzarea cărbunelui către doritori. 

Interceptările ambientale sunt prezente la dosarul trimis vineri instanței, odată cu cererea de arestare preventivă a celor doi frați ai șefului din DGA și a altor șase persoane implicate în furtul de cărbune.

Proces verbal scris în fals pentru a convinge transportatorul de cărbune să dea mită

Un astfel de transportator de cărbune furat a fost oprit de polițiștii Gheorghe Milodin și Ștefan Găman. Șoferul camionului a fost speriat de către agenți că i se va reține permisul de conducere tocmai pentru a le da mită, susțin procurorii.

MILODIN GHEORGHE: Cum vrei? Trei luni sau o lună?

INTERLOCUTOR 2: Hai, șefule, mâncați-aș sufletu'!

INTERLOCUTOR 1: Mi-l mai luați? Hai șefu'...

INTERLOCUTOR 2: Îl omoară acasă!...

MILODIN GHEORGHE: Păi ș-atunci cum mergi mă?

INTERLOCUTOR 1: Hai șefu'... dă ce ...[neinteligibil]......

MILODIN GHEORGHE: Zii! O lună sau trei luni? Cât vrei?

INTERLOCUTOR 1: Șefule, nu mi-l lăsați așa?

MILODIN GHEORGHE: Nu ți-l las mă, cum o să ți-l las?

INTERLOCUTOR 1: Mă ...[neinteligibil]...acum, ce naiba!

MILODIN GHEORGHE: Lasă că 15 zile stai, până după sărbători.

INTERLOCUTOR 1: Păi 15 zile...și eu ce fac...am și eu ...[neinteligibil]... mă cert naiba.

MILODIN GHEORGHE: Păi și eu ce să-ți fac fratele meu?Asta e.. .închide ușa, hai!

Cei doi polițiști vorbesc încet între ei.  

GĂMAN ȘTEFAN: Îi luai prea ...[neinteligibil]...? (râde)

MILODIN GHEORGHE: ...[neinteligibil]... 

„Agentul de poliție Milodin Gheorghe i-a întocmit în fals un proces verbal de contravenție respectivului conducător auto pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, aplicându-i astfel o amendă de 90 de lei. Însă, cei doi polițiști poartă discuții între ei, care să îi creeze conducătorului auto temerea că măsurile de suspendare a permisului de conducere și de aplicare a a amenzii vor fi luate. În acest context, agentul de poliție Găman Ștefan i-a pretins conducătorului auto suma de 200 de lei, precizându-i că, în caz contrar, risă să i se suspende permisul de conducere și  să i se aplice o amendă contravențională. De asemenea, Găman Ștefan îl pune pe acel conducător auto să jure că nu va spune nimănui despre acest lucru", explică procurorii strategia polițiștilor.

„MILODIN GHEORGHE: Scrie aici: „Recunosc că am defecțiuni la sistemul de iluminare și le-am remediat pe loc."

Contravenientul scrie după dictare.

MILODIN GHEORGHE: Semnează aicea... Semnează aicea...Copilan (regionalism folosit pentru „copile ")...Ți-l iau pe o lună de zile!... (îi face semn cu degetul contravenientului să se îndepărteze)....

MILODIN GHEORGHE: Ăsta...Gămane... (se referă la un autovehicul care tocmai trece pe stradă)

GĂMAN ȘTEFAN: Nu... e gol...!

MILODIN GHEORGHE: Sigur? Nu vezi...

MILODIN GHEORGHE: Aha......

MILODIN GHEORGHE: I-l luăm măi GĂMANE sau nu i-l luăm?

GĂMAN ȘTEFAN: Ia vino încoace! Treci încoace! Treci pe partea asta!

GĂMAN ȘTEFAN: BĂ, TE JURI CĂ NU SPUI LA NIMENI?

INTERLOCUTOR 1: Mă jur.

GĂMAN ȘTEFAN: Deci permisul luat, 4 milioane amendă!...AI 2 MILIOANE LA TINE?...Bă dă-te-ncolo...să nu te vadă nimeni!

INTERLOCUTOR 1: Îmi lăsați și permisul?

GĂMAN ȘTEFAN: Da mă, da! Numai...

INTERLOCUTOR 1: Da!

GĂMAN ȘTEFAN: Da!"

Pe imaginile captate de anchetatori se vede că șoferul îi înmânează polițistului Găman Ștefan, în prezența colegului său Milodin Gheorghe, suma de 200 de lei. „Agentul de poliție Găman Ștefan ia cei 200 de lei și îi ascunde în gheata din piciorul drept, aspect ce întărește specializarea dobândită a acestuia în comiterea unor astfel de infracțiuni de corupție", consideră anchetatorii.

Un alt transport a trecut de polițistul Gheorghe Milodin după ce a plătit 100 de lei

Domn:AEC... Decât noi doi suntem cu cărbune, nu mai e nimeni!

MILODIN GHEORGHE:  Te cred! Hai, aduceți un milion, și gata, treceți!

Domn:Un milion?

MILODIN GHEORGHE: Da! Hai, repede!... Ca să plec!

Și Nicolae Milodin, fratele lui Gheorghe Milodin, a fost și el filmat de anchetatori în timp ce primea bani de la transportatorii de cărbune. De exemplu, în noaptea de 28/29.12.2014 agenții de poliție Manolache Constantin și Milodin Nicolae, ”aflați în serviciu cu autospeciala mașina Poliției, în care se aflau microfoane și camere video ascunse, au primit sume de bani de la trei persoane ce transportau în mod ilegal cărbune, în schimbul neluării măsurilor legale față de aceștia”.

50.000 de tone de cărbune, furat de la CEO în nici doi ani

Procurorii au filmat și procesul de încărcare a camioanelor cu cărbune furat. De exemplu, în perioada 31 octombrie-22 decembrie 2014, din curtea lui Constantin Cărăgui au fost încărcate 57 de mașini cu aproximativ 210 tone de cărbune furat. De altfel, există familii care reușeau să fure și peste 400 de tone de cărbune pe lună.

”Activitatea desfășurată în mod continuat, în perioada ianuarie 2014 – prezent, s-a materializat în sustragerea unei cantități importante de cărbune sortat, circa 50.000 tone, fiind astfel creat un prejudiciu societății Complexul Energetic Oltenia S.A. de aproximativ 3.747.000 lei", susțin procurorii.

Această cantitate, susțin procurorii, a condus la pierderi importante pentru Complexul Energetic Oltenia.

CEO S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.747.000 lei, scriu anchetatorii în documentele din dosar. 

Într-un dosar disjuns, și Poliția Gorj a făcut percheziții la hoții de cărbune din localitățile Plopșoru, Roșia Jiu și Rogojelu. În această acțiune au fost reținute alte 21 de persoane participante la furturile de cărbune de pe benzile transportoare dintre Rovinari și Complexul Energetic Oltenia.