Valer Dorneanu a declarat joi că CCR va sesiza Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar și alte foruri internaționale, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că "trebuie schimbați politrucii" de la Curtea Constituțională.

"O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuții și am tot a avut rezerve asupra oportunității de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenție la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei, la Asociația Curților Constituționale. (..) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneția și Consiliul Europei și în mod sigur Asociația Curților Constituționale din Europa”, a declarat joi seara, la Antena 3, Valer Dorneanu, potrivit News.ro.

Declarația sa a venit după ce premierul Ludovic Orban a declarat la Digi 24 că trebuie schimbată componența CCR, pentru a elimina ”politrucii”:

”Dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curții Constituționale care mi se pare abracadabrantă (privind stabilirea de către Parlament a datei alegerilor parlamentare), mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Așa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa. Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică și sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice. Ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României”.

Dorneanu a calificat afirmația premierului drept un atac la statul de drept:
 
”Este evident că este un atac la adresa statului de drept, pentru că instituția CCR este un pilon al democrației, un pilon al statului de drept, un garant al Constituției, al supremației sale și dacă unul din actorii principali ai statului de drept, cum este primul ministru al Guvernului,  atacă celelalte instituții care alcătuiesc ansamblul constituțional, în mod evident este un atac la credibilitatea acelei instituții. Dacă noi  ne-am preta să declarăm că hotărârile Guvernului, înainte de a fi supuse ele unei căi de atac sunt niște prostii și că primul ministru sau Guvernul sunt nu știu cum, ce s-ar alege cu statul de drept? Ce înțelege cetățeanul simplu, când cetățeanul simplu trebuie îndemnat de autorități să respecte legea începând cu primele autorități ale statului? Dacă ele dau un exemplu prost, contestă ele însele legea și îndeamnă cetățenii să nu respecte deciziile Curții Constituționale, ce fel de stat de drept promovează acest prim ministru?”

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, reclamă un atac la statul de drept:

"Pilonul statului de drept este CCR. Dacă PSD ar fi atacat statul de drept... El asta face acum, prim-ministrul României atacă statul de drept: cu așa o poleială pusă peste tot, sunt politruci, sunt... Și în Statele Unite membrii Curții Constituționale sunt aleși de organismul care este baza democrației - Parlamentul, așa se întâmplă peste tot. Îți convine sau nu decizia, e treaba ta, ca prim-ministru nu ai dreptul să comentezi o decizie a CCR într-un stat democratic. Vrei să aperi statul de drept, statul de drept real, nu statul de drept care e în mintea lui Ludovic Orban. Pune frânturi din Constituție. E mai stufoasă, o să i-o trimit, poate o citește întreagă. (...) Să ataci CCR într-un stat european nu poate fi din partea unui prim-ministru ceva mai nedemocratic".