Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 București au deschis dosar penal după ce o organizație a medicilor de familie a depus plângere penală contra CNAS pentru că ar fi refuzat să valideze mai multe consultații fără cardul de sănătate.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a fost înregistrată pe 31 martie plângerea formulată de o organizație patronală județeană a medicilor de familie, având ca obiect posibila săvârșire a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. (2) din Codul penal, împotriva CNAS.

Organizația medicilor susține că, în mod repetat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar fi refuzat validarea consultațiilor medicale realizate fără a fi fost semnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile pe teritoriul României, care prevedea posibilitatea realizării acestor consultații în deplină legalitate și fără utilizarea cardului, tocmai în scopul prevenirii răspândirii COVID-19.

De asemenea, prin intermediul proiectului de act normativ referitor la reglementările privind desfășurarea consultațiilor medicale la distanță, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar urma să reglementeze această metodă doar pentru consultațiile pacienților care suferă de afecțiuni respiratorii, în condițiile în care o persoană care nu prezintă încă simptomele specifice COVID-19 ar putea fi purtătoare de virus.

”Astfel ar fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate, pe de o parte, și al persoanelor asimptomatice, pe de altă parte, în condițiile în care cei mai mulți medici de familie nu ar fi dotați cu echipament de protecție împotriva infectării cu acest virus”, precizează Parchetul.

Dosarul penal a fost înregistrat sub nr. 3635/P/2020 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.

În cauză cercetările urmează a fi efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Secției 10 Poliție București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.