Parchetul general a înregistrat o plângere penală semnată de o persoană fizică pe numele ministurlui Justiției, Tudorel Toader. Procurorii au început urmărirea penală in rem.

Plângerea penală vizează modalitatea în care ministrul Justiției a devenit notar public fără examen printr-o procedură discutabilă.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu și folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane.

„Urmare a unui denunț, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un dosar penal având obiectul la care faceți referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanță, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) și folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal)”, au precizat reprezentanți ai Parchetului General, citate de Agerpres.

Astfel, ministrul Justiției a invocat recenta modificare a Legii CCR nr. 47/1992, intrată în vigoare în luna iulie, potrivit căruia „după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen”.

De precizat că numirea în funcție este semnată prin ordin de către ministrul Justiției.

Astfel, Tudorel Toader i-a cerut președintelui Uniunii Notarilor Publici să îl propună pe Tudorel Toader ministrului Justiției, adică tot Tudorel Toader, pentru funcția de notar public, iar același Tudorel Toader urma să semneze ordinul prin care se numea notar public.

Toader a cerut în același timp ca, odată cu numirea, să fie suspendat din funcția de notar pentru a nu fi incompatibil cu funcția de ministru al Justiției.