Ionuț Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica, a recunoscut în fața judecătorilor toate acuzațiile aduse de procurori în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Procesul în care este judecată Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, alături de Ionuț Mihăilescu (fostul său consilier), omul de afaceri Dorin Cocoș și alte persoane, a avut astăzi un nou termen. După Dorin Cocoș, și Ionuț Mihăilescu a recunoscut toate acuzațiile procurorilor DNA, iar prin acest act va obține o reducere cu o treime a pedepsei.

"Îmi mențin poziția de la termenul anterior. Recunosc faptele așa cum au fost descrise în actul de sesizare. Recunosc și probele aduse de parchet, pe care le consider logice. Recunosc implicarea mea în intermedierea relației dintre Alin Cocoș și Alina Bica", a spus Ionuț Mihăilescu în fața instanței.

El a declarat că l-a cunoscut pe Alin Cocoș la sfârșitul anului 2001, iar pe Alina Bica o știe din 2004, cu aceasta având legături de ordin profesional și amical, fiind foarte buni prieteni.

"Dezvălui faptul că am avut un interes în a dezvolta relația cu Alin Cocoș. Știam că este o persoană implicată în mediul de business privat, preocupările mele de la acel moment fiind relativ similare. Îmi suspendasem raporturile de activitate cu instituția publică la care lucram și imediat mi-am prezentat demisia. Pe Dorin Cocoș îl văzusem în prealabil la 2-3 evenimente publice, neavând altă relație cu domnia sa", a mai spus Mihăilescu.

Ionuț Mihăilescu a adăugat că, în primăvara anului 2013, Alin Cocoș i-a propus spre vânzare două terenuri, unul în nordul Bucureștiului, iar al doilea în orașul Snagov, iar Mihăilescu a optat pentru terenul din Snagov, prețul cerut fiind de 200.000 de euro.

Prețul pentru teren a scăzut brusc la jumătate când Alina Bica a devenit interesată

Ionuț Mihăilescu a precizat că a contactat două persoane în legătură cu această afacere, pe Marius Stoica și Alina Bica, ce au fost de acord, însă aceștia urmau să apeleze la intermediari. Fostul consilier a dezvăluit că, după ce l-a anunțat pe Alin Cocoș cine sunt cumpărătorii, acesta a scăzut prețul de la 200.000 euro la 100.000 de euro.

"Probabil datorită formulei persoanelor care cumpărau. Convingerea mea a fost că scăderea s-a produs deoarece Alina Bica era cumpărătoare", a explicat fostul consilier.

Dosarul despăgubirilor uriașe de la ANRP

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Alături de ea mai sunt judecate și alte persoane: din comisie: Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu. În acest dosar au mai fost trimiși în judecată evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", susțin procurorii în actul de acuzare.

Potrivit DNA, pe 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.