Curtea de Apel București a decis luni să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcționarii din primărie și cei doi pompieri să fie judecați separat de patronii clubului.

Instanța ar fi trebuit luni să înceapă dezbaterile finale în dosarul Colectiv și să se pronunțe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpați, printre care și Piedone, relatează Agerpres.

La începutul ședinței de judecată, judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a anunțat că ea și colegul ei au opinii diferite în legătură cu schimbarea încadrării juridice, astfel încât problema trebuie tranșată prin formarea unui complet de divergență, prin includerea unui al treilea judecător.

Adina Pretoria Dumitrache a susținut că formarea unui complet de divergență va duce la amânarea procesului și a propus ca dosarul să fie separat în două.

Astfel, s-a luat decizia ca într-unul dintre dosare să fie judecați, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise, Daniela Niță - patroana firmei de artificii, Cristian Niță, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists.

În acest caz, dezbaterile pe fond încep marți.

Separat, se va forma un alt dosar, în care vor fi dezbateri, în complet de divergență, atât pe fond, cât și pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpații Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei și Antonina Radu și cele trei funcționare din Primărie - Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea și Ramona Sandra Moțoc.

În acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Decizia de disjungere a trezit nemulțumirea avocaților, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.

"Nu am înțeles nimic. Mai durează cinci ani? Vă bateți joc de noi. Dacă disjungeți, creați perspectiva unor contestații în anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem în apel, trebuia să punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteți disjuge latura penală de cea civilă. (...) Dosarele au fost inițial disjunse, apoi reunite, de ce vreți să le separați din nou?", i-au strigat avocații judecătoarei Adina Pretoria Dumitrache.