#ColectivDosarul Colectiv va fi reluat de la zero după 2 ani de proces. Judecătorul a ieșit la pensie
Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul de la Tribunalul București care judecă dosarul Colectiv, a solicitat CSM eliberarea din funcție prin pensionare, iar forul i-a aprobat cererea. Acum, dosarul se va relua de la zero.
Mihail Valeriu Terceanu a judecat doi ani dosarul Colectiv, timp în care a luat mai multe măsuri. Cea mai importantă a fost reunirea celor trei dosare trimise separat în judecată de procurori.
Acum, în locul lui Terceanu va fi desemnat un alt judecător, care, conform procedurilor, trebuie să reia de la zero procesul și să readministreze probele, chiar dacă acestea au fost administrate și de Terceanu.
Nu este clar deocamdată dacă cele trei dosare vor rămâne reunite sau vor continua separat.
Unul dintre cele trei dosare îi privea pe pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, acuzați de abuz în serviciu.
Procurorii susțin că cei doi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, dar nu au întocmit niciun act de control și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu.
Un al doilea dosar îl avea în prim-plan pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, și el acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu. Procurorii l-au trimis în judecată pentru că ar fi eliberat acorduri și autorizații de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.
Al treilea dosar ce a fost reunit cu celelalte două îi are drept acuzați pe patronii clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu. Ei sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Conform procurorilor care i-au trimis în judecată, „au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.
Incendiul devastator izbucnit în clubul Colectiv din București s-a soldat cu 65 de morți și alte câteva zeci de persoane rănite.
Comentarii